Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) öncülüğünde ve Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) koordinasyonunda yürütülen program kapsamında, kent genelinde 67 plaj, 7 halk plajı, 4 turizm teknesi ve 1 marina denetimlere tabi tutuluyor.
Denetimler, Alanya Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nün Mavi Bayrak Yerel Sorumluluğu, TÜRÇEV Antalya Koordinatörlüğü ve Alanya İlçe Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştiriliyor. Süreçte, tesislerin ve halk plajlarının Mavi Bayrak kriterlerine uygunluğu yerinde incelenirken, başarılı olan plaj ve tesislere en iyi uygulamalar hakkında bilgilendirme yapılıyor.
Mavi Bayrak Programı, 1987 yılında Avrupa Birliği tarafından “Çevre Yılı” ilan edilmesiyle başlamış ve Türkiye’de 1993 yılından beri uygulanmaktadır. Halk sağlığını koruma, çevre bilincini artırma ve sürdürülebilir turizm anlayışını yaygınlaştırma amacı güden program, bugün dünya genelinde 50 ülkede faaliyet gösteriyor. Program kapsamında, plajlar ve tesisler toplam 33 kriter ve 16 davranış kuralını yerine getiriyor. Bu kriterler arasında yüzme suyu kalitesinin düzenli analizi, atık su arıtma sistemleri, çevre eğitimi çalışmaları, cankurtaran hizmetleri, engelli erişimi ve atık ayrıştırma sistemleri yer alıyor. Ayrıca, marinalar ve turizm tekneleri için kurumsal sosyal sorumluluk uygulamaları ve halkın katılımı ile eğitime de önem veriliyor.
Denetimlerin yaz sezonu boyunca devam edeceği ve kriterlere uyan tesislerin bayraklarının dalgalanmaya devam edeceği belirtildi.
Hibya Haber Ajansı